ÇAYELİ İSHAKOĞLU  DEVLET HASTANESİ TARİHÇESİ

1953 Yılında hayırsever iş adamı merhum Süleyman Sabit İSHAKOGLU tarafından yaklaşık 2500 m2 arsa bağışlanarak üzerine iki katlı 25 yataklı sağlık merkezi yaptırılıp hizmete açıldı.

1966 yılında binanın yetersiz kalması üzerine çayeli halkı tarafından bir kat daha bu sağlık merkezi üzerine ilave yapıldı. 1978 yılında Sağlık bakanlığı tarafından bu sağlık merkezi ( 50 ) yataklı devlet hastanesi statüsüne alındı.

1984 yılında yine bu binanın yetersiz kalmasından dolayı Devlet vatandaş işbirliğiyle 400 metrekare alanda beş katlı ilave bina okullar caddesi tarafta yaptırılıp 1988 yılında hizmete açıldı.

İlçemizin nüfusu köylerle beraber ( 55 ) bine yaklaştığı için mevcut bina yine ihtiyaca cevap vermedi.

20.08.1997 tarihinde dönemin Rize Valisi Erdal ATA ile merhum A.Hamdi İSHAKOĞLU arasında yapılan protokol Sağlık Bakanlığı tarafından 07.11.1997 tarihinde imzalanıp yürürlüğe konuldu. Bu protokole göre hastane ek binasının %50 si A.Hamdi İSHAKOĞLU tarafından %50 si Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktı.

A.Hamdi İSHAKOĞLU taahhüdünü bir buçuk yılda tamamladı. 2000 yılında ülkemizdeki ekonomik krizden dolayı Sağlık Bakanlığı yeterli ödenek gönderemedi. Eksik kalan %50 kısmı ishakoğlu Çayeli Devlet Hastanesi Ek inşaat Yaptırma ve Yaşatma Derneğince yaptırılmak üzere Dernek yönetim kurulu ilçe Kaymakamı Nihat KAYNARöncülüğünde ÇAYELİ, MADENLİ, BÜYÜKÖY Belediyeleri, sivil toplum kuruluşlarıyla geniş çaplı bir uzlaşma oluşturuldu. Başhekim ve dernek başkanı Dt. Cengiz MORGÜL özellikle İstanbul Üsküdar da ki Çayeli Derneğini ziyaret edip başkan Ali Fuat ALBAYRAK desteğiyle Çayelili hemşerilerimizi bir e bir dolaşıp 89 hayırsever vatandaşın katkıları sağlanarak toplanan ayni ve nakdi yardımlar ile ek hizmet binasının yapımı tamamlandı.

İlk kurulan sağlık merkezi binası yıkılarak yerine 300 m2 alan üzerine hayırsever işadamı Hikmet BALCI tarafından 3 katlı Acil ünitesi ve idari birimlerini kapsayan bina yapıldı. En son yapılan bu ek bina, Acil ünitesi ve hemodiyaliz ünitesi ile ilgili önemli ölçüde aynı ve nakdi yardımlarda bulunan kişi ve kurumlar dan bazıları aşağıda sıralanmıştır.

Hayırsever İş adamı Hikmet BALCI Acil ünitesi binası ve modern bir Ameliyathane bilimi inşaatını yaptırıp Sağlık Bakanlığına teslim etti. Hayırsever iş adamları Şemsettin ALBAYRAKİlyas SARIKAYAHüseyin SARIKAYA Hastanemize ( 11 ) makineli Diyaliz Ünitesini ve Ağız Diş Sağlığı Ünitesini yaptırdılar. Hayırsever iş damı İsmail Hakkı ŞİMŞEK Hastanemizin 50 hastaya hitab edebilecek tüm mefruşatını alıp donanımını yaptı.

ÇAMLICA FIDANLIĞI KADİR GÜMÜŞ Hastanenin çevre düzenlemesini yaptırdı. AL NALBURUYE Lokman YILMAZ, ÇAYELİ TİCARET Mehmet, Mustafa SANDIKÇI Hastanenin su tesisat malzemelerini verdiler. TÜM ELEKTRİK TESİSATI, Mustafa, Ahmet, Mehmet Kardeşler tarafından yaptırıldı. MEHMET AK MEKİNSAN Firması Hasta Asansörünü, TAMAY ASANSÖR firması Mukaddem DEMİRCİ personel asansörünü yaptırdılar. ACİL ÜNİTESİ PROJESİNİ HAZIRLAYANLAR: inşaat projesi; inşaat Mühendisi Ali SARUHANtarafından. Mimarı projesi; Mimar Mühendis Necat BALCI tarafından, Elektrik projesi; Elektrik Mühendisi Ahmet Ali KORK tarafından, Kalorifer su tesisatı ve pissu tesisatı projeleri; Makine Mühendisi merhum Hamdi MORGİL tarafından yapılmıştır.

Bu projeleri hiçbir ücret almadan yapan mühendislerimize huzurlarınızda ayrı ayrı teşekkür eder, merhum makine mühendisi Hamdi MORGİL beye Allah tan rahmet dilerim. SAĞLIK BAKANLIĞI İKİYÜZMİLYAR ödenek yolladı bu parayla tıbbi malzeme alımı yapıldı. ÇAY İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, Ek bina Çatı ve 4000 m2Fayans Dizim işçiliği ÇAYELİ SESLİDERE TAŞ OCAĞI, Ek Binanın Kum ihtiyacını, ÇAYELİ HALKI, Yaş çay Yaprağı bağışında bulundu. Tahsin YAZAN, Pimapen Kapıları yaptırdı.

Hamdi SAFİ, Alüminyum Kapıları yaptırdı.KARADENİZ MAKİNE, Alüminyum Merdiven Küpeştelerini yaptırdı. DERNEK YÖNETİM KURULU ÜYELERİ: Başkan Dt. Cengiz MORGİL, 2.Başkan Salih Zeki FETTAHOĞLU, ÜYELER: Op. Dr.Mesut Haldun ÇOBANEcz.Saadettin SAROĞLU,İbrahim NAROĞLUYaşar AZMANDursun SARIÇAMHamit BİLGİNMetin ÖZAYDINNecati ÇAKIRHayırseverlerine ÇAYELİ Halkı minnettardır.